Beeldbank Boeken
 → 
 →  [Databasenummer 01000]
 

         

 
   
 

Databasenummer : 01000
 
Titel : Schapenpad - In het spoor van de kudde vinden vriendschap en dromen, rouw en hoop elkaar
Auteur : Franciska Schippers, Mariska van Vondelen
Jaar : 10-2022
Beschrijving : Schapenpad is het 1000e boek in de bibliotheek van de Vereniging Historisch Ermelo en daarom geschonken door boekhandel Riemer en Walinga.

Bron: Uitgeverij Confetti.
Het herdersleven trok de Delftse Mariska van Vondelen altijd al aan. Zij mocht daarom een keer met een van de Ermelose hulpherders meelopen om zo van het herdersleven te proeven. De ontmoeting tussen haar en Francisca Schippers en Marion Derks was er een van een directe herkenning. Algauw ontstond een mooie vriendschap gebaseerd op een wederzijdse interesse in de verzorging van schapen.

Francisca leerde Mariska scheren op de traditionele manier met een schaar en ze leerde haar hoefjes bekappen. De vaart zat er goed in. Want de droom om ooit eigen schapen te hebben werd steeds belangrijker voor de Delftse. Totdat in een tijdsbestek van twee weken Mariska haar vader verloor en haar jongste zoon uit huis ging. Alles veranderde, maar de liefde voor de schapen bleef en de vriendschap met Francisca groeide. De gesprekken over dromen, verlies, rouw en hoop gingen steeds dieper. En het leerproces ging door. Een van Mariska’s dromen kwam uit: ze mocht stagelopen tijdens lammertijd. ‘Het gevoel van de eerste keer een ooi te helpen bij het krijgen van een lam is magisch. De serene sfeer in de kooi, de geur, de band tussen dier en mens. Prachtig.’

Op een avond in september besloten Mariska en Francisca hun ervaringen samen te brengen in een boek. Mariska heeft al eerder boeken geschreven en met een groot enthousiasme begon het schrijfproces. Nu ruim een jaar later ligt er een boek dat barst van de schapen, schapenweetjes en ervaringen van herder Francisca. Een boek ook dat troost biedt aan iedereen die een rouwproces meemaakt door verlies en/of een leeg nest en vol van dromen met vallen en opstaan weer opkrabbelt. Een verhaal van vriendschap en van altijd weer de hoop hebben op een betere toekomst. Echt alle grote thema’s van het leven passeren de revue.

In het boek zijn maar liefst dertien kleurenfoto’s van schapen te vinden. Van een stoere ram tot een pasgeboren lammetje, van de twee dames die simultaan aan het scheren zijn tot sfeervolle foto’s van Mariska en Francisca die herderen op de hei.
Dit boek is uniek door de combinatie van het de herdersverhalen en de zoektocht naar een nieuw leven. De combinatie is gewaagd, de verhalen zijn herkenbaar en eindelijk krijgt de lezer een inkijk in het leven van de herder.
 
Soort : Boek
Rubriek : Cultuur
Collectie : Ermelo - algemeen
Uitgever Drukker : Uitgeverij Confetti.nl
Aantal pagina's : 275
ISBNnr : 978-90-818999-8-7
 
 

     

Heeft u aanvullende informatie over bovenstaande publicatie?
Wij vernemen dat zeer graag van u via het  

Uitgebreid zoeken
 

Record aangepast: 03 februari 2023