Beeldbank Foto's
 → 
 →  [Database nr. 007804]
 

 
 

Plaats pijltje van de muis op bovenstaande foto om aanvullende informatie te tonen
 

 
 
 

 

Uitgebreid zoeken

Database nr. : 007804
 
Titel : Folder Romeis Marskamp op de Ermelosche heide
Plaats : Ermelo
Buurtschap : Dorp
Adres (of locatie) : Flevoweg
Datering :
Bijzonderheden : Op de heide bij Ermelo ligt een uniek relict: een Romeins legerkamp, zo’n 35 kilometer ten noorden van de limes. De datering moet liggen tussen 150 en 200. De omvang bedraagt circa 9 hectare, wat plaats kon bieden aan 6000-8000 manschappen. Berekeningen over de grondverplaatsing voor de aanleg van wallen en grachten tonen aan dat daar minimaal 4000 man bij betrokken waren.
Het fort op een topografische kaart uit de 19e eeuw, maar dan omschreven als ‘Heidensch Kamp’. De bevolking had wel in de gaten dat hier een soort kamp had gelegen, maar had geen idee waar het voor diende.
Het fort op een topografische kaart uit de 19e eeuw, maar dan omschreven als ‘Heidensch Kamp’. De bevolking had wel in de gaten dat hier een soort kamp had gelegen, maar had geen idee waar het voor diende.
Het kamp ligt op een bijzonder strategische plaats, op de overgang van de stuwwal naar nat, lager liggend gebied. De locatie beantwoordt vrijwel naadloos aan de Romeinse eisen voor de aanleg van zo’n kamp. Het kamp heeft echter een eigenaardige trapeziumachtige vorm en kent een oost-west gerichte ‘tussengracht’, die het kamp verdeelt in twee ongelijke delen. De eigenaardige vorm kan mogelijk worden verklaard uit aanpassingen voor optimaal gebruik van het landschap, mogelijk ook door de oriëntatie op een knik in de noord-zuid lopende marsroute.
De ‘tussengracht’ kent enkele parallellen in Engeland, waarbij zo’n gracht steeds wordt gebruikt voor de scheiding van functies in een kamp, mogelijk het scheiden van legereenheden.
Het fort staat op een topografische kaart uit de negentiende eeuw, maar dan omschreven als ‘Heidensch Kamp’. De bevolking had wel in de gaten dat hier een soort kamp had gelegen, maar had geen idee waar het voor diende.
 
Fotograaf : Gemeente Ermelo
Collectienaam : Oudheidkundige Vereniging Ermeloo
Rubriek : Geschiedenis
Subrubriek : Archeologie
Categorie : Drukwerk (scan)
Achterkant afbeelding : Alleen gedrukte tekst
Coördinaten (Google) :
 

     

Wilt u reageren op bovenstaand foto?
Wij vernemen dat zeer graag van u via het  

Uitgebreid zoeken
 

Record aangepast: 16 december 2017