Beeldbank Foto's
 → 
 →  [Database nr. 005577]
 

 
 

 

 
 
 

 

Uitgebreid zoeken

Database nr. : 005577
 
Titel : Werkgroep archeologie in Harderwijk aan het werk
Plaats : Harderwijk
Buurtschap :
Adres (of locatie) : Vispoort
Datering : november 2016
Bijzonderheden : Tijdens een periode van bijna vier weken vonden de archeologen van Econsultancy veel meer steigermateriaal dan ooit is verwacht. Naast de Lage Brug troffen ze in de vorm van een grondlichaam een recentere versie van de pier aan. Dit bevindt zich aan de kant van de verderop gelegen Hoge Brug waar drie jaar geleden naar gespeurd is. Bovendien is dankzij een werkput direct tegen de Vischpoort aan de onderzijde van dit Middeleeuwse bouwwerk blootgelegd. Het blijkt een opgestapelde partij van enorme blokken zandsteen die vrijwel allemaal voorzien zijn van merktekens.
"We hebben tot ruim twee meter diep een beeld gekregen van de imposante stadsmuur zoals hij vroeger op het strand stond", stelt een enthousiaste Maarten Wispelwey. "Jammer genoeg was die put noodgedwongen vrij klein vanwege alle kabels en leidingen in de grond. Daardoor konden we niet voor de poortdoorgang zelf graven om daar sporen van de Lage Brug te traceren.''
Hij was van te voren sceptisch over de resultaten. "Het had zo maar gekund dat we vanwege houthergebruik heel weinig, of misschien wel niets meer van de brug hadden gevonden. Daarom ben ik blij verrast dat we zoveel steigerpalen en beschoeiingen tegen zijn gekomen."
Weinig muntjes
In hoofdzaak betreft het volgens de regioarcheoloog materiaal uit de zeventiende en achttiende eeuw. De exacte ouderdom van al het meegenomen hout komt nog aan het licht. "We hebben dus dezelfde dateringen als bij de Hoge Brug. De bodemvondsten gaan terug tot de zestiende eeuw. Veel aardewerkscherven en relatief weinig muntjes.''
Het zijn de talloze vrijwilligers geweest die zowel op koude als op natte dagen de opgegraven grond afzochten op deze oude schatten. Maarten Wispelwey: "Het is een gouden zet geweest om de leden van de werkgroepen archeologie uit Harderwijk en Ermelo te laten participeren in deze opgraving. Hun inzet was hartverwarmend. In de toekomst zullen we het vaker doen. Deze vrijwilligers zitten te springen om dit soort werk te mogen doen."
Sander Diependaal van Econsultancy, die gisterochtend ter projectafsluiting samen met de graafmachinist nog drie grote steigerpalen heeft geborgen, kan zich helemaal vinden in de woorden van Maarten Wispelwey. "Ik ben zeer content over alle vondsten die wij en al die werkgroep leden hebben gedaan."
Het duo zal in de loop van volgend jaar tijdens een bijeenkomst van de oudheidkundige vereniging Herderewich een presentatie geven over de voorlopige resultaten van het onderzoek naar de Lage Brug.
Een videofilm vindt u hier.
v.l. n.r. Dick van Wijngaarden, Theo Koster, ***, ***, ***      
 
Fotograaf : Sandra Schriever
Collectienaam : Oudheidkundige Vereniging Ermeloo
Rubriek : Geschiedenis
Subrubriek : Archeologie
Categorie : Foto: kleur
Achterkant afbeelding : Blanco
Co÷rdinaten (Google) :
 

     

Wilt u reageren op bovenstaand foto?
Wij vernemen dat zeer graag van u via het  

Uitgebreid zoeken
 

Record aangepast: 11 augustus 2018