Beeldbank Foto's
 → 
 →  [Database nr. 004691]
 

 
 

 

 
 
 

 

Uitgebreid zoeken

Database nr. : 004691
 
Titel : Schervenexpert Pottenbakkersoven
Plaats : Ermelo
Buurtschap :
Adres (of locatie) :
Datering : 10 augustus 2016
Bijzonderheden : Het volgende artikel verscheen in De Stentor van 10 augustus 2016


Schervenexpert helpt bij het in kaart brengen van opgegraven aardewerk

TON VAN MOURIK
Bij opgravingen in Ermelo zijn twee middeleeuwse pottenbak- kersovens gevonden. De duizenden scherven die daarbij werden aangetroffen moeten bekeken, gemeten en beschreven worden. Ze noemen het in Ermelo zelf het 'pottenbakkersovenschervenproject.'
Samen met aardewerkspecialist *** droegen Dick van Wijngaarden en Theo Koster gisteren opnieuw een steentje bij. De aardewerkspecialist, geflankeerd door gedetailleerde vondstenkaartjes, voert elke beschrijving minutieus in.
De database van de Ermelose vondsten, afkomstig van locaties De Verbinding uit 2010 en De Branderskamp uit 2014, groeit gestaag. "Naar vorm en type", illustreert ze aan de hand van afbeeldingen van al bestaande soorten. "Op deze pagina zie je zes allang bekende. Zoals het er nu uitziet, hebben we er zes nieuwe aan kunnen toevoegen."
Ermelo 1
Potten worden gewoonlijk wetenschappelijk getypeerd aan de hand van de allereerste vindplaats. "Bijvoorbeeld 'Dalenbroek' of 'Roermond'", verklaart ***. "Als na verifiŽring blijkt dat het hier inderdaad om nieuwe typen gaat, zouden ze in de boeken voortaan 'Ermelo 1', 'Ermelo 2' enzovoort genoemd kunnen gaan worden. Ja, dit is echt heel bijzonder." Dick, Theo en *** zijn eensgezind over hun favoriete potfragment: "Die grote met die handgreep." Theo pakt het relatief grote stuk, donkergrijs aardewerk. "Een misbaksel", licht *** toe. "Het is vreemd opgebold. Te heet gebakken." Daarna houdt ze een ogenschijnlijk kruikmondje op. Maar niets is wat het lijkt. "Een holle steel van een pan."
Saillant detail is, dat deze groep vondsten na de officiŽle opgraving bij De Verbinding gered werd door regio-archeoloog *** en ***, indertijd archeologisch medewerker van de gemeente Ermelo.
Vuilniszak
In de stromende regen stelden ze de zee aan scherven veilig in vuilniszakken. De Archeologische Werkgroep sloeg erna aan het schoonmaken en sorteren. "Je kunt aan deze scherven, randen en voetjes goed de overgang zien tussen handgevormd aardewerk en voorwerpen die op een draaischijf werden vervaardigd," vervolgt de aardewerkdeskundige.
De opvallende overvloed aan scherven geeft volgens *** te denken. "Het is duidelijk meer dan nodig zou zijn voor alleen lokale afname. Ik moet denken aan wat ik in Mali zag. Daar bestond een heel dorp van smeden en pottenbakken. De mannen waren smid, de vrouwen pottenbakker."
Vingerafdrukken
Op de vraag of uit sommige zichtbare vingerafdrukken op de vondsten af te leiden valt of ze van een vrouw of een man afkomstig zijn, schudt ze haar hoofd. "Heel bijzonder dat *** erbij is," verklaart Theo Koster dan. "Onder elkaar vermoeden wij weleens dat een scherf van dit of dat is, maar zij kan het met zekerheid zeggen."
De sessie van gisteren was de tweede waar *** bij was. Ook met de rest van de Archeologische Werkgroep is minstens al acht keer aan de inventarisatie gewerkt.
"Dichterbij de geschiedenis kan je niet komen," aldus Dick. "Want je houdt deze nu gewoon in je hand."
Zie ook foto 002708
 
Fotograaf : Ruben Schipper
Collectienaam : Theo Koster
Rubriek : Geschiedenis
Subrubriek : Archeologie
Categorie : Drukwerk (scan)
Achterkant afbeelding : Blanco
CoŲrdinaten (Google) :
 
 
Bijlage(n):

     

Wilt u reageren op bovenstaand foto?
Wij vernemen dat zeer graag van u via het  

Uitgebreid zoeken
 

Record aangepast: 08 augustus 2018