Beeldbank Foto's
 → 
 →  [Database nr. 003653]
 

 
 

 

 
 
 

 

Uitgebreid zoeken

Database nr. : 003653
 
Titel : Orgel Oude Kerk
Plaats : Ermelo
Buurtschap :
Adres (of locatie) :
Datering :
Bijzonderheden : Ermelo heeft in de Oude Kerk een orgel dat zich weliswaar niet in omvang, maar toch wel in kwaliteit kan meten met de andere historische orgels op de Noord-West Veluwe: Elburg, Harderwijk en Nijkerk.
Het orgel, dat op de Monumentenlijst staat, werd in 1825 voor de Kleine Kerk (oorspronkelijk Kapel van het Sint Jaccbsgasthuis te Brielle gebouwd door de in zijn tijd beroemde Utrechtse orgelbouwer Btz.
Overigens kan men bezwaarlijk spreken over n orgelbouwer Btz, aangezien verscheidene generaties van bouwers deze naam droegen. Beroemde orgels zijn uit dit huis afkomstig, zoals het orgel in de Dom te Utrecht, de Ronde Lutherse Kerk te Amsterdam, de Grote Kerk te Harderwijk (alle drie uit dezelfde tijd als het Ermelose orgel) en verder het orgel in de Lutherse Kerk te 's-Gravenhage en de Grote Kerk te Woerden. Het Ermelose orgel is n van de 5 orgels in de Rococo-stijl, die er van Btz nog in Nederland te vinden zijn en staat op de monumentenlijst.
In de vijftiger jaren van 20e eeuw is het orgel gerestaureerd door de firma Leeflang uit Apeldoorn, die ook belast werd met de heropbouw en intonatie van het instrument na de renovatie van de Oude Kerk.

De schilder J. van Beest ontdekte onder een gele verflaag de oorspronkelijk rode en zorgde voor een verrassend resultaat! Het orgel werd in die rode kleur geschilderd en voorzien van bladgoudversieringen.(Bron Hervormd Ermelo)
 
Fotograaf : G. Huisman, Putten
Collectienaam : Oudheidkundige Vereniging Ermeloo
Rubriek : Kerken
Subrubriek :
Categorie : Foto: kleur
Achterkant afbeelding : Blanco
Cordinaten (Google) :
 

     

Wilt u reageren op bovenstaand foto?
Wij vernemen dat zeer graag van u via het  

Uitgebreid zoeken
 

Record aangepast: 03 april 2016