Beeldbank Foto's
 → 
 →  [Database nr. 002740]
 

 
 

 

 
 
 

 

Uitgebreid zoeken

Database nr. : 002740
 
Titel : Grafheuvel
Plaats : Ermelo
Buurtschap :
Adres (of locatie) :
Datering : 2008
Bijzonderheden : De grafheuvels op de Veluwe zijn uit de Nieuwe Steentijd en de Bronstijd. De mens als jager/verzamelaar ging over op landbouw. Hierdoor verbleven de mensen langere tijd op dezelfde plek. De eerste boerderijen verschenen. Er is weinig bekend over de mens in de Nieuwe Steentijd op de Veluwe. Wel bekend is, dat ze hun doden begroeven en dat de doden grafgiften, zoals vuurstenen en voedsel, meekregen.
Het merendeel is in de loop der tijden vergaan, maar in de droge zandgrond is wel het meegegeven aardewerk deels bewaard gebleven. Zo weet men dat er achtereenvolgens sprake kan zijn van een Trechterbekercultuur, een Standvoetbekercultuur (wordt nu Enkelgrafcultuur genoemd) en de Klokbekercultuur. Dit aan de hand van de vorm van de aardewerkbekers die men in de grafheuvels gevonden heeft.
De dode werd doorgaans in een kuil begraven (een vlakgraf), maar soms is er een heuvel over de dode heen aangelegd. Hiervoor zijn twee verklaringen: de dode die een heuvel kreeg was blijkbaar een belangrijk persoon geweest of men wilde zijn leefgebied aangeven. Opvallend is, dat de meeste grafheuvels op markante punten in het landschap te vinden zijn. (Bron:NMPErmelo)
 
Fotograaf : Egbert Kamp
Collectienaam : Egbert Kamp
Rubriek : Geschiedenis
Subrubriek : Archeologie
Categorie : Foto: kleur
Achterkant afbeelding : Blanco
Co÷rdinaten (Google) :
 

     

Wilt u reageren op bovenstaand foto?
Wij vernemen dat zeer graag van u via het  

Uitgebreid zoeken
 

Record aangepast: 13 februari 2016