Beeldbank Foto's
 → 
 →  [Database nr. 002708]
 

 
 

 

 
 
 

 

Uitgebreid zoeken

Database nr. : 002708
 
Titel : Compilatie eerste opgraving pottenbakkersoven
Plaats : Ermelo
Buurtschap :
Adres (of locatie) : Putterweg
Datering : 9 maart 2010
Bijzonderheden : Op het terrein van de voormalige Connexxion-busgarage in Ermelo zijn restanten gevonden van een middeleeuwse pottenbakkersoven. 'Het is een heel bijzondere vondst', weet regionaal archeoloog Maarten Wispelwy. 'Het is de eerste keer dat er een middeleeuwse pottenbakkersoven is teruggevonden op de Veluwe.' Archeologen hebben vorig jaar diverse proefsleuven gegraven op het terrein van de voormalige Ermelose bus garage.
In de sleuven zijn grote hoeveelheden aardewerk aangetroffen. Hierdoor rees het vermoeden dat er in de nabije omgeving een pottenbakkersoven was te vinden. Onderzoeken leerden dat het aardewerk dateert uit de late dertiende en begin veertiende eeuw. Het moest dus om een middeleeuwse pottenbakkersoven gaan. 'We gaan ervan uit dat de Ermelose pottenbakker tussen 1275 en 1350 op volle toeren heeft gedraaid.' Dat maakte de onderzoekers nog enthousiaster. Want wat er zich in die periode afspeelde in Ermelo is relatief onbekend.
'Met deze vondst hopen we meer te leren over die periode in de Ermelose geschiedenis.'
Uit de grote hoeveelheden aardewerk dat in de proefsleuven is gevonden, konden de archeologen opmaken dat het middeleeuwse bedrijf potten bakte voor de complete regio. 'In de proefsleuven troffen we voornamelijk kapotte en mislukte potten aan. In die tijd was het gebruikelijk dat de misbaksels, zoals mislukte exemplaren werden genoemd, op een hoop werden gegooid.' Doordat er een groot aantal misbaksels zijn aangetroffen gaan de onderzoekers ervan uit dat de productie van de Ermelose bakker behoorlijk hoog lag. 'Het aantal goede potten is altijd hoger dan het aantal misbaksels.' Er is ruim 1100 kilo aan misbaksels gevonden. Hieruit concluderen de onderzoekers dat de pottenbakker waarschijnlijk voor de complete regio producten maakte.
'Zijn productieniveau lag te hoog voor een dorp als Ermelo. Hij had nooit al zijn potten in het dorp kunnen verkopen. In die tijd was Ermelo namelijk een bescheiden enclave. Wij vermoeden dat hij zijn potten in alle omliggende steden en dorpen aan de man bracht. Dat verklaart ook waarom er elders op de Veluwe nooit een andere pottenbakkersoven is aangetroffen.'
'Alleen het onderste gedeelte van de oven is nog heel.' Ovens waren in die tijd ongeveer anderhalve meter hoog. Dit exemplaar haalt dat bij lange na niet. Dat mag de pret natuurlijk niet drukken. Peter van der Kemp, die de opgravingen namens de gemeente nauwlettend in de gaten houd, heeft al een locatie op het oog waar alle vondsten kunnen worden ondergebracht. 'Het nieuwe Pakhuis, dat komende zomer klaar is voor gebruik.' (Bron De Stentor)

Een filmverslag van deze opgravingen
 
Fotograaf : Compilatie: Ati Vijge
Collectienaam : Oudheidkundige Vereniging Ermeloo
Rubriek : Geschiedenis
Subrubriek : Archeologie
Categorie : Foto: kleur
Achterkant afbeelding : Blanco
Co÷rdinaten (Google) :
 

     

Wilt u reageren op bovenstaand foto?
Wij vernemen dat zeer graag van u via het  

Uitgebreid zoeken
 

Record aangepast: 21 augustus 2016